OFİS YAZILIMI NEDİR? NE İŞE YARAR?
-2-
Ofis yazılımları, işletim sistemi dışında kalan ve bir şirketin bulunduğu sektörden bağımsız olarak, firmanın günlük ihtiyaçları için kullandığı yazılımlardır.
MS WORD (Kelime işlem yazılımı): Bu yazılım türü, firmanın yazışmalarında kullanabileceği ve bir nevi bilgisayrınıza daktilo özeeliği veren bir yazıımdır. Bu yolla; dilekçeler, mektuplar, teklifler, ihaleler, kullanım kılavuzları, proje metinleri, senaryolar ve hatta kitap bile yazabilirsiniz. (ya da bu yazı gibi gazete yazıları yazabilirsiniz)
MS EXCEL (Hesap tablosu yazılımı): Bu yazılım ile, firmanız hakkındaki tüm bilgileri analiz etme şansına sahipsiniz. Müşteri listeleri çıkarabilir, maliyet hesapları yapabilir, forecast (ileri düzey sektör tahminleri) hazırlayabilir, oransal hesaplar ve karşılaştırmalı tablolar yaratabilirsiniz. İleri düzey kullanıcılar belirli matematiksel veya mantıksal fonksiyonlar kullanarak karar destek mekanizmaları oluşturabilirler. Bu tablolar aynı zamanda grafik göstergeler haline de dönüştürülebilirler.
MS POWER POINT (Sunum yazılımı): Bu yazılım, bir topluluk önünde yapmak istediğiniz her türlü konuşma ve bilgi aktarımında görsel olarak size yardımcı olan etkili bir sunum aracıdır. Konferanslar, projeler, davetler, okullar, dersler, şirket içi eğitimler, ürün tanıtımları gibi binlerce konuda size büyük yardımlarda bulunacaktır. İçerik olarak ses, görüntü ve animasyon barındırabilen bu yazılımlar ile bir reklam filmi hazırlayabilmeniz bile mümkündür. Hatta bir basketbol koçu veya bir futbol antrenörü bile bu araçtan faydalanabilir.
MS OUTLOOK (Dijital Organizer): Bu yazılım, bir organizer olduğu gibi aynı zamanda bir iletişim aracıdır da. İçinde günlük olarak not tutabileceğiniz bir bölüm, randevularınız için bir ajanda, bir takvim, yapılacak işlerin listesi ve bunlar için ayarlanabilir hatırlatmalar, bir fihrist ve e-mail hesaplarınızı tanımlayabileceğiniz bir bölüm bulunmaktadır. Bu haliyle tüm parçalarınında entegre olarak çalıştığını düşünürsek, dikkatli kullanıldığında iyi bir müşteri ilşkileri aracıdır aynı zamanda.
MS PROJECT (Proje yönetim yazılımı): Adı gibi tamamiyle bir veya birden fazla projenin yönetilebilmesinde kullanılabilen bir yazılımdır. Projede yapılması gereken işleri listeleyebilir, çalışanları e-mail yolu ile bu yazılıma katabilir ve onlara belirli görevler tayin edebilir ve bu görevleri takip edebilirsiniz. Bir film prodüksüyonundan, bir fabrikanın yapımına kadar her türlü projeyi u araç ile yönetebilirsiniz.
MS ACCESS (Veri tabanı yazılımı): Aynı anda maximum 10 kadar kullanıcının kullanabileceği bir bilgi depolama ve yönetim yazılımıdır. Bu yolla formlar ve tablolar kullanarak kendinize ait bir ticari yazılım yaratabilmeniz de mümkündür. Bu tip yazılımlar için biraz da olsa yazılım dillerinden anlamak zorundasınız. Ancak küçük çabalar ile büyük işler yapabilmeniz mümkün. Güçlü bir bilgi yönetimi yazılımıdır.
MS GROOVE (Bilgi paylaşım yazılımı): Bu yazılım ile firmanıdaki tüm bilgileri istediğiniz biçimde istediğiniz kişiler ile paylaşabilmeniz mümkündür. Bu yazılım ile iş takibi yapabilir, resim, dosya, çizim gibi birçok dosyayı paylaşabilir ve aynı zamanda bu paylaşımları internet aracılığı ile uzaktaki insanlar ile de katılımlarını sağlayarak yönetebilirsiniz. Yazılım tüm bunların yanında sesli ve yazılı olarak görüşme imkanı da tanımaktadır. Bu konuda canlı örnek firmamda gerçekleşmektedir. Dileyen herkes giray.ozer@gmail.com adresine yazarak firmamın müşteri ilişkileri ve teknik bilgi paylaşımına ücretsiz olarak katılabilirler. Bu paylaşım ile istek ve görüşleriniz anlık olarak değerlendirilmektedir.
Özetleyebildiğim kadarı ile ofis yazılımlarının en önemlileri şimdilik bunlar. Ancak daha sonra diğer yazılımlar, nasıl kullanılmaları gerektiği ve ne amaçla kullabilecekleri hakkında da sizleri bilgilendireceğim.
Mutlu günler…