UNDP’nin Dakka için hazırladığı öngörü çözümünde “Özel Araç Kullanımının Caydırılması” yeni tanımlanmış bir problem olarak kayıt altına alınmıştır. Refah seviyesi arttıkça aynı oranda özel araç kullanımı da artıyor ve bu sebeple daha fazla yol ve otoparka ihtiyaç duyuluyor. Bunun da uluslar arası tanımı ise “Trafik Paradoksu” ya da “Trafik Kara Deliği” olarak belirtiliyor.
Diğer ülkeler ve ülkemizdeki şehirlere de baktığımızda şimdi ve gelecekte trafik tıkanmalarını önlemenin tek yolu şu an için “daha az araba kullanımını” sağlamak olduğu söyleyebiliriz.
Bizim sorunumuz daha az kullanımı nasıl sağlayacağımız olmalıdır.
1. Ulaşım Katkı Payı
a. Şehir içi Bölgelendirmelere göre Ulaşım Payı Katkısı
- Kayıtlı nüfus ve araç yoğunluğuna göre ek vergiler ve katkı payları planlanmalıdır. Refah seviyesine göre aile başına düşen araç sayısı artma eğilimindedir.
- Ancak Yerel vergilendirmeler söz konusu olduğunda, aracı olmayanlar da sanki varmış gibi aynı bütçe paylaşımı kadar etkilenmektedir.
- Bu sebeplerden ötürü hane ve/veya aile başı düşen araba sayısı oranında ek ücretlendirmeler “Ulaşım Katkı Payı” alınmalıdır.
- Ayrıca, işyerlerinin, sanayilerin, OSB’lerin güzergâhları da yol ve trafiği etkilemektedir. Bu sebeple “Ulaşım Katkı Payları” da daha yüksek olmalıdır.
b. E-ticaret ve Kargo şirketlerinden ek “Katkı Payı” veya ücret alınması
- E-ticaret şirketleri normal vatandaşın kullanımının çok çok üzerinde trafik yükü ve yol bakım masrafı yaratmaktadır. Bu sebeple vergi yükü olarak ek katılım sağlamak zorundadırlar. Aynı durum Kargo şirketleri ve Moto Kurye kullanan tüm şirketler için geçerlidir.
- E-ticaret şirketleri, kargolar ve motokurye firmaları daha fazla kar elde etsinler diye Tekirdağ halkı daha fazla vergi ödemek ve yollarda eziyet çekmek zorunda değildir.
- Bu aslında bir “Tıkanıklık Maliyetidir”. Böylece bu tıkanıklığı yaratanların vergilerinde bu pay normal vatandaşa göre çok daha fazla olmalıdır.
- Bunun hesaplanması ise bölgelendirme ve saatlere göre yapılmalıdır.
2. Karbon Ayak İzi
- E-ticaret, kargo, motokurye firmalarının “Karbon Ayak İzi” yükleri de halkın yaşam kalitesini etkilemektedirler. Bu sebeple bu kuruluşlarda “Ulaşım Katkı Payı” alınması gerekmektedir.
- Özellikle Moto-Kurye’ler elektrikli araç kullanırlar ise bu ergilerden muaf tutulmalıdırlar.
- Gel-al noktaları ile dağıtım noktalarının şehir kenarlarına taşınması. (Özellikle Hürriyet Mahallesi)
a. Toplu Taşıma Araçlarında Elektrikli Araçlara Geçiş
- Bütçelerde mutlaka Elektrikli araç alımları en ön planda olmalıdır.
b. Yük ve Dağıtım Araçları Saat Düzenlemesi
- Şehir içi ağır vasıta girişlerinin Mesai saatleri dışına çıkarılması
- Şehir içi esnaf ve dükkanlara malzeme tedariklerinin semt pazarları olmayan günlerde mesai saatleri dışına çıkarılması. Bunun sağlanabilmesi için geçici günlük kabul depoları kurularak bu tarz yüklerin günlük olarak şehir merkezi dışında kabulü sağlanmalıdır.
- Büyük AVM’lerin lojistik işlemleri gece saat 00:00 ile 05:00 arası yapılmalıdır.
3. Teknoloji ve Akıllı Sistemler
a. Raylı Sistemler
- İlçeler arası raylı banliyö sistemi planlanmalıdır.
- Otogar – Şehiriçi ve Şehir Hastanesi güzergahlarında Yer altı metro ve/veya yerüstü hafif raylı sistem planlanmalıdır.
- Bu sistemler belirli miktarda yük taşıması için de kullanılabilmelidir.
b. Transit Signal Priority (TSP)
Transit Signal Priority (TSP) araçları, toplu taşıma araçları geç çalıştırmalar için koşullu olarak veya gelen tüm toplu taşıma için koşulsuz olarak mevcut olduğunda trafik sinyali zamanlamasını veya fazını değiştirir. TSP, özellikle uzun sinyal döngüleri ve sinyaller arasındaki mesafeler olan koridor sokaklarında hem güvenilirliği hem de seyahat süresini iyileştirmek için güçlü bir araç olabilir.
Kentsel bağlamlarda, özel toplu taşıma şeritleri gibi diğer stratejilerle birlikte uygulandığında TSP faydaları önemli ölçüde artırılır.
- Taşıtların varlığını anlayarak geçiş izni veren trafik lambalarının sayısının arttırılması trafik için bazı noktaları rahatlatacaktır.
d. E-Bilet ve Güzergah Başına Ücretlendirme.
- Bilet ücretlerinde kısa mesafe ücretlendirilmesi
- Güzergah mesafesine göre ücret alınması ve güzergahı tamamlamayanların ücretlerinin iade edilmesi sistemi kurulmalıdır.
4. Otopark Sorunları
- Otopark yetersizliği şehrin her köşesinde kendini gösteriyor. Bu sebeple imar planları tekrar incelenerek insanlar için açılan park sayısından daha fazla araç parkına yer planlanmalı.
- Şehir Hastanesi önünde yol üzeri park kökten yasaklanmalı. Hastane altı kapalı park ücretsiz ve neredeyse atıl durumda.
- Şehir içindeki mini otoparklarda yer bulabilmek mümkün olmuyor.
- Yeni yapılan kamu binalarına kanuni oranda kapalı otopark şartı konulmalı
- Şehrin giriş ve çıkış noktalarına büyük otoparklar inşa edilmeli ve bu otoparklardan şehir merkezine ücretsiz gidiş – geliş hizmetleri sağlanmalı.
5. Öğrenci ve Personel Taşıma
- Servislerin rotaları Belediye tarafından belirlenmeli
- Öğrenci
6. Trafikte ve Toplu Taşımada Sürücülerin Rahatsız Edici Araç Kullanımı
- Bu sorun gitgide artmaya devam etmektedir. Ani manevralar, süratli duruş kalkışlar; yaşlılarımızı, çocuklarımızı, engelli ve hamilelerimizin hayatlarını riske atmaktadır.
- Bu sebeple teknik psikolojik testin yanı sıra, özellikle psikiyatrik testler uygulanmalı ve gözden kaçan Majör Kişilik Bozuklukları için temkinli olmalıyız.
- Bu sebeplerle Şoförlerimiz tekrar tekrar uyarılmalıdırlar.
7. Ulaşımda Tarıma Katkı
- Özellikle Yetki alanları dahilinde İlçeler arası yapılan yollarda Yağmur Sularının toplanarak tarım alanlarına verilebilmeleri sağlanmalıdır.
- Ulaşım sağlanan yollarda rüzgar ve/veya güneş enerjisi panelleri ile enerji kullanımları sağlanabilmelidir. Bu enerji ile Belediye araçları ve/veya vatandaş araçları şarj edilebilmeli, buna uygun altyapı sağlanmalıdır.
İLÇE KENT KONSEYLERİ ACİL TRAFİK SORUNLARI
ŞARKÖY KENT KONSEYİ:
1- Arif Hikmet Caddesi Mürefte Yönü Şarköy Çıkışı Köprü üzerinde bulunan trafik ışıklarının “yaz aylarında” Benzin istasyonu ile marketler arasındaki bölgede oluşan yoğunluğu çözemeyeceğini aksine arttıracağını gözlemlemekteyiz. Bu kavşağın ‘akıllı kavşak’ haline dönüştürülmesini talep ediyoruz.
2- Ağır tonajlı araçların Arif Hikmet Caddesi yerine alternatif bir yola yönlendirilmesi gerekmektedir.
3- Arif Hikmet Caddesi Etnografya Müzesi ve Halk Eğitim Merkezi kavşağındaki ışık sürelerinin yaz aylarında oluşan yoğun trafiğe göre ayarlanması gerekmektedir.
4- İğdebağları Mahallesi trafik sorunu acildir. Mevcut koşullarda bu mahalleye sadece Cuma günleri iki gidiş – dönüş yoğun olmasından ötürü, hat işletmecileri yeterli kar sağlayamadıklarından şu an için herhangi bir işletmeci “bulunmamaktadır”. Buna çözüm olarak; şehiriçi dolmuş hatlarının Sahil yolundan gelip Beyaz Balina Otelin önünden geçerek yolun sonundan sitelerin içine giren hattın sabah öğlen ve akşam o yoldan 3 km yukarıda olan mahalleye çıkıp inmesi sorunu ve mağduriyetleri giderecektir.
ÇORLU KENT KONSEYİ:
- 05/01/2022 tarihli Çorlu Belediye Başkanlığına verilmiş olan dileçede de belirtildiği üzere, akşam 22:00 ile 06:00 arasında toplu taşıma kullanmak zorunda olan kadınlarımızın can ve mal güvenliği açısından durak harici noktalarda da indirilebilmeleri acil talebimizdir.
- Döner kavşakların en az çift aracın geçebileceği kadar tekrar düzenlenmesi gerekmektedir. “Round about” mantığı ile hareket edilmesi kafa karışıklıklarını da ortadan kaldırır.
ÇERKEZKÖY KENT KONSEYİ
- Personel Servislerini tek şerit gidiş geliş yollarda uzun süreli trafik tıkanmasına sebep olmaları
- Yer altı Otoparkı inşaatının süregelen ve yarattığı trafik problemleri çözüm bekliyor
MARMARA EREĞLİSİ KENT KONSEYİ
- Postane Kavşağı bölgesinde geleceğe yönelik tıkanma yaşanmasını önlemek için tedbir alınmalı
- Personel Servisleri her yerde olduğu gibi ilçede de problem.
ERGENE KENT KONSEYİ
- Mevcut Akıllı kavşak düzenini “yanlış ve sıkıntılı” buluyoruz. Saha çalışması yapılarak tekrar düzenlemeler yapılmalıdır.
- Hastane – Çevreyolu Bağlantısı mahalleler arası olduğundan itfaiye dahil birçok probleme kaynak olmaktadır.
SÜLEYMANPAŞA STK’lar
- Beyazköy Yanyol iyileştirilmesinin hızlandırılması gerekmektedir.
- Gazioğlu dönüş kavşağı Karevli kavşağı tehlikeli yavaşlama ve duruşlara sebep olmaktadır.
- Değirmenaltı tek yön problemi çözülmeli gerekiyorsa ana cadde trafiğe kapatılmalıdır.
- Yol ve yön değişimleri öncesinden mutlaka vatandaşa haber verilmeli ve bu durumun trafik cezası tuzağı konumundan çıkarılması gerekmektedir.
- Kuzey Marmara Yolu’nun Köylerin ön kısımlarından değil kuzeye doğru üst kısımlarından geçişleri sağlanmalı ve bunun için acile Kara yolları ile de görüşmeleri “geç olmadan” başlatılmalıdır.
- Perşembe pazarı mevcut konumundan kaldırılmalı ve o bölgenin trafik sorunu çözülmalidir.
- İl Emniyet Müdürlüğü önündeki kavşak asıl yerine bir an evvel taşınmalıdır.
- Şehir hastanesinden çıkış problemi ve üst geçit yolu bir an evvel ele alınmalı ve düzeltilmelidir.